Al bijna tien jaar geleden in 2010 werd een nationaal innovatieprogrammavoorstel voor de creatieve industrie ontwikkeld met de titel ‘Waarde van creatie’[i]. Naast de intrinsieke, culturele en economische waarde van de creatieve industrie heeft de creatieve industrie vooral ook waarde voor andere sectoren maatschappelijke en economische domeinen.
Deze waarde komt enerzijds tot uitdrukking in methoden en technieken, zoals design thinking, user-centered design en story-telling. Anderzijds voegt de creatieve industrie waarde toe met specifieke producten en diensten. Voorbeelden zijn talloos, van de bewegwijzering op Schiphol waarmee de doorstroom verbetert tot het ontwerpen (vanuit de eindgebruiker geredeneerd) voor duurzaam rijgedrag van vrachtwagenchauffeurs.
Deze zogenaamde cross-overs komen tot uiting in de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, of de Global Societal Challenges van de Europese Commissie. Op nationaal niveau is de uitdaging aan te sluiten op de nieuwe kabinetsmissies die zomer 2018 zijn geformuleerd[ii]: ‘Landbouw, water & voedsel’, ‘Gezondheid & zorg’, ‘Energietransitie & duurzaamheid’ en ‘Veiligheid’. Sleutel technologieën zijn hierbij flankerend.
In Nederland wordt de directe waarde van de creatieve industrie dusver gemeten op basis van statistieken van het CBS. Daarbij kan worden gediscussieerd over definities, zoals welke categorieën worden wel of niet meegeteld, maar ook over fasen van creatie: creatie, productie en of distributie. Desalniettemin is door de tijd heen een redelijk stabiele lijn te ontwaren van 2-3% bijdrage aan het bruto nationaal product.
In bijvoorbeeld Oostenrijk heeft Kreativwirtschaft Austria in haar zevende creatieve industrie rapportage ook de effecten van de creatieve industrie op de economie, investeringen, expert en innovatie doorgerekend: “Any one euro of value added in the creative industries produces another 0,76 euro’s in the rest of the economy”[iii].
In Nederland is de indirecte waarde van de creatieve industrie dusver nog steeds niet structureel in kaart gebracht. Het CBS heeft in 2014 wel een eerste vooronderzoek gepubliceerd over een zogenaamde satellietrekening cultuur en creatieve industrie[iv]. Laten we hopen dat dit nu wordt doorgezet, zodat ook de waarde van creatie naar de vier kabinetsmissies inzichtelijker wordt!
[i] https://www.slideshare.net/IIPCreate/waarde-van-creatie-innovatieprogramma
[ii] https://www.topsectoren.nl/actueel/nieuws/2018/juli/13-07-18/innovatie-en-topsectoren-richten-op-maatschappelijke-uitdagingen
[iii] Seventh Austrian Creative Industries Report – Focus: Cross-over Effects and Innovation, Kreativwirtschaft Austria
[iv] https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2014/37/vooronderzoek-satellietrekening-cultuur-en-creatieve-industrie
Comments are closed.